Hekim | Konular | Kitaplar

2011 aktif konular listesi

Limitiniz doldu Bay Karun!

  • Kahaosez

Dilimizdeki "Karun gibi zengin" deyişinin isim babası olan İmparator Kroisos (namı diğer "Karun") ve onun dillere destan zenginlikteki ülkesi Lidya, anlaşılan o ki tarihin derinliklerine gömülmesinden binlerce yıl sonra bile modern ekonomiye ilginç ilhamlar vermeyi sürdürüyor.
.

Aralıkta 43 bin kişi işsizlik maaşına başvurdu

  • Kahaosez

İşsizlik Sigortası Fonu Aylık Bülteni'ndeki bilgilere göre, uygulamanın başladığı Mart 2002'den 31 Aralık 2010'a kadar sisteme 2 milyon 514 bin 390 kişi başvurdu.

Bunlardan 2 milyon 95 bin 242 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazandı.

Bu kişilere toplam 3 milyar 750 milyon 390 bin 743 lira 29 kuruş ödendi.

İşsizlik ödeneğinden yararlanmak üzere aralık ayında 43 bin 754 kişi İŞKUR'a başvurdu. Geçen ay fondan 170 bin 425 kişiye 63 milyon 95 bin 927 lira 83 kuruş ödeme yapıldı.

Aralık ayında bin 269 kişiye 564 bin 232 lira 16 kuruşluk kısa çalışma ödeneği verildi.

Yeni yıla işsiz girdiler

  • Kahaosez

İhbarnameyi imzalamayan işçiler, 2011'in ilk mesai gününde işten çıkarıldıklarını savundu.

Taşeron firma Keynet A.Ş.'ye bağlı olarak bilgisayara veri girişi hizmetlerinde çalışan 30 bilgisayar operatörü, Numune Hastanesi başhekimlik binası önünde toplanıp, haklarında verilen kararı protesto etti.

Önce yeşil kartlıya iş verilecek

  • Kahaosez

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, İŞKUR'un yeni yılda yeşil kart sahiplerinin işe yerleştirilmesine öncelik vereceğini belirterek, bilgi işlem altyapısında yoksulluk yardımı alanları öncelikli sıraya alacak düzenlemeler yaptıklarını bildirdi.

Biçerli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM'de görüşülen yasa tasarısı içinde, yeşil kartlıların çalışmaları halinde "kartlarının askıya alınmasını sağlayacak" düzenlemenin bulunduğunu hatırlattı.

İşsizlikteki düşüş sürüyor

  • Kahaosez

Türkiye'de, eylül döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 953 bin kişi arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hanehalkı İşgücü Araştırması, "2010 Eylül Dönemi Sonuçlarına (Ağustos, Eylül, Ekim 2010)" göre, Türkiye'de kurumsal olmayan nüfus bir önceki yılın aynı dönemine göre 801 bin kişilik artış ile 71 milyon 508 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus ise (15 yaş ve daha yukarı yaştaki nüfus) 856 bin kişi artarak 52 milyon 718 bin kişiye ulaştı.

İşgücüne katılma oranı yükseldi

  • Kahaosez

Bu yılın eylül döneminde, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,1 puanlık artışla yüzde 49,1 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,4 puanlık azalışla yüzde 71,1, kadınlarda ise 0,5 puanlık artışla yüzde 27,9 oldu.

İstihdamda sanayi sektörünün payı 0,6 puan arttı

  • Kahaosez

Geçen yıl eylül döneminde 22 milyon 20 bin kişi istihdam edilirken, bu yıl aynı dönemde sayı 22 milyon 973 bin kişiye çıktı.

İstihdamın sektörel kompozisyonuna bakıldığında, sanayi sektörünün, istihdam edilenler içindeki payının 0,6 puan, inşaat sektörünün payının 0,2 puan, tarım sektörünün payının 0,5 puan arttığı, hizmetler sektörünün payının ise 0,9 puan azaldığı gözlendi.

Buna göre, bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 261 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı da 692 bin kişi arttı.

Çalışanların yüzde 14,2'si ücretsiz aile işçisi

  • Kahaosez

Eylül döneminde istihdam edilenlerin yüzde 71,7'sini erkek nüfus oluşturdu. Öte yandan istihdam edilenlerin yüzde 59,5'ini lise altı eğitimliler, yüzde 60,8'i ücretli, maaşlı veya yevmiyeli, yüzde 25'i kendi hesabına veya işveren, yüzde 14,2'si ise ücretsiz aile işçilerinden meydana geldi.

İstihdam edilenlerin yüzde 59'unu 10 kişiden az çalışanı bulunan işyerlerinde, yüzde 2,5'inin ek bir işte çalıştığı, yüzde 2,8'inin mevcut işini değiştirmek için veya mevcut işine ek olarak iş aradığı tespit edildi. Ücretli olarak çalışanların yüzde 87,4'ü sürekli bir işte istihdam ediliyor.

Kayıtdışı istihdam yüzde 44 oldu

  • Kahaosez

Yaptığı işten ötürü herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı, önceki yılın aynı dönemine göre 1,5 puanlık azalışla yüzde 44 olarak gerçekleşti.

Bu dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre tarım sektöründe sosyal güvenlikten yoksun çalışanların oranı yüzde 87,2'den yüzde 85,5'e, tarım dışı sektörlerde yüzde 30,9'dan yüzde 29,3'e geriledi.

5 gençten 1'i işsiz

  • Kahaosez

2010 Eylül döneminde Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 462 bin kişi azalarak, 2 milyon 934 bin kişiye düştü. İşsizlik oranı ise 2,1 puanlık azalışla yüzde 11,3 seviyesinde gerçekleşti.

Kentsel yerlerde işsizlik oranı 2,3 puanlık gerilemeyle yüzde 13,9, kırsal yerlerde ise 1,5 puanlık düşüşle yüzde 6,3 oldu. Genç nüfusta işsizlik oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 3,1 puanlık azalışla, yüzde 21,2'ye geriledi. Buna göre, yaklaşık her 5 gençten biri işsiz.

483 bin kişi, bu dönemde işten ayrıldı

  • Kahaosez

TÜİK araştırmasına göre, Eylül 2010 döneminde 1 milyon 883 bin kişi işe yeni başladı veya iş değiştirdi. Bunun toplam istihdam içindeki oranı yüzde 8,2 olarak tespit edildi, işe yeni başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 27,9'u 25-34 yaş grubunda yer aldı.

Söz konusu dönemde işe başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 18,9'u sanayi, yüzde 35,2'si hizmetler, yüzde 19,6'sı inşaat sektöründe, yüzde 26,3'ü ise tarım sektöründe işe başladı. Mevcut işsizlerin yüzde 16,5'ini (483 bin kişi) bu dönemde işten ayrılanlar oluşturdu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış göstergeler

  • Kahaosez

Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü göstergelerine bakıldığında 2010 Eylül döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında bir önceki döneme göre 4 bin kişilik, işsiz sayısında ise 30 bin kişilik azalış gözlendi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0,1 puanlık azalışla yüzde 48,4, istihdam oranı 0,1 puanlık azalışla yüzde 42,7, işsizlik oranı ise 0,1 puanlık azalışla yüzde 11,8 olarak gerçekleşti.

Hayatının Resmini Çiz !

  • Kahaosez

Bugüne kadar hayıflandın,
karar verdin, ama vazgeçtin
denedin, olmadı..
Çok akıl veren oldu, sıkıldın..

Herkes çok biliyordu, ama neden sonuçları konuştuklarını yansıtmıyordu..
Tamam dedin, bu iş olmayacak...

Çevreni suçladın, arkadaşlarını suçladın, kaderine yüklendin, ailene kızdın ..
işinden nefret ettin, heveslerin kırıldı, beklediğin terfiyi alamadın. verilen zam komikti, ev sahibi kirayı arttırdı.

Sevgilinin istekleri bitmedi, gözü hep yükseklerde, Çıldırma noktasına geldin,
oysaki sen bunları hayal etmemiştin, şimdi düştüğün durumlara bak..

Zenginliğe götüren 1. Prensip : Yapıcı Sorular sormak

  • Kahaosez

Bir çok arkadaşımızdan, anlatılan prensiplerle zengin olmanın ne alakası olduğuna dair mesajlar alıyoruz. Önceklikle bilmeniz gereken şey, bu işin maddi bir gerçek olduğu kadar mental (beyinsel, düşünsel) bir gerçekte olduğudur.
Yani evet zengin olmak demek otalamanın kaç be kat üstünde belirli bir gelire sahip olmak demektir. Ancak sorun şu, o halde bir çok piyango zengini ya da hızla şöhreti yakalayıp zengin olmuş kişiler neden zengin olarak kalamıyor. Hani tek başına para yeterliydi?

Bedava Peynir Fare Kapanında olur

  • Kahaosez

Değerli arkadaşlar
Haberlerde sık sık karşılaşmamıza rağmen balık hafızalı olduğumuzdan mıdır nedir, hala benzer haberleri görünce şaşırmamak elde değil. Bu birazda fazla pratik millet olduğumuzdan ileri geliyor olabilir bir toplum bilimci sosyolog vs değilim ancak sonuçlara baktığımda temelde yatan problemin bu olabileceğine kanaat getirdim.

Açıklamam gerekirse, geçmiş zamanlarda olan bir "TİTAN MAĞDURLARI" ve benzer olaylar şimdilerde biraz şekil değiştirip yine ortaya çıkıyor ve insanlarımız bunlara kanıyorlar.